kolač od mrkve s kremom od sira
Kolač od mrkve je jedna od slastica koju se već dugo spremam napraviti i nikako. Doduše, spremala sam lani muffine od mrkve i bundeve i sjećam se da su bili odlični! Povodom svog rođendana ove godine zamislila sam si neki kolač koji mi nije uspio baš kako sam htjela pa mi je trebalo brzinsko rješenje da popunim tanjur sa slasticama – i onda sam se sjetila kolača od mrkve! I nisam požalila :)
Moram priznati da sam naišla na dosta skepse kad sam ljudima rekla da je to kolač od mrkve i da ga moraju probati – no svi redom su rekli da je prefin!
Recept je prilagođen s bloga Bite my cake i original možete pročitati ovdje. U biti, biskvit sam potpuno kopirala, a kremu od sira sam napravila drugačije jer mi se ova činila malo prejaka zbog maslaca – a i činilo mi se da će je biti premalo. Za Tamarin recept sam se odlučila jer sam više puta pročitala kako je njoj to omiljeni kolač pa sam vjerovala da njezin recept mora biti odličan. I zaista je!
Kolač je nevjerojatno sočan i mekan, čak i nakon 3-4 dana. Krem sir na vrhu se odlično uklapa okusom i teksturom jer biskvitastoj osnovi baš treba neka kremasta protuteža. Kolač se može raditi i u obliku torte, samo onda naravno treba povećati količinu kreme barem za duplo. Probajte, nećete požaliti :)
Kolač od mrkve s kremom od sira
Količine su dovoljne za protvan veličine cca 25×35 cm
Sastojci:
Sastojci za biskvit
- 340 g mrkve oguljene i naribane na sitno
- 100 g oraha sitno sjeckanih
- 260 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 i ½ žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 200 g smeđeg šećera
- 1 i ½ žličica cimeta
- 4 jaja
- 240 ml ulja
- 2 žličice arome vanilije
Krema
- 250 g skute ili krem sira
- 250 ml vrhnja za šlag
- jedna mahuna vanilije ili žlica ekstrakta vanilije
- 100 g šećera u prahu
Upute:
Biskvit
- Pećnicu zagrijte na 180°C, a protvan premažite maslacem i posipajte brašnom.
- Pjenasto izmiksajte jaja sa smeđim šećerom pa dodajte vaniliju i ulje. Brašno pomiješajte sa cimetom, solju, praškom za pecivo i sodom bikarbonom, prosijte i dodajte smjesi. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu i nasjeckane orahe.
- Smjesu izlijte u protvan i ravnomjerno rasporedite. Pecite 25-30 min. na 180°C (provjera čačkalicom, ako izađe čista kolač je gotov). Izvadite da se ohladi dok pripremate kremu.
Krema
- Sir, šećer i sjemenke iz mahune vanilije (mahunu prerezite uzdužno na pola pa tupom stranom noža istružite sjemenke) izmiksajte u jednoličnu smjesu.
- U to ulijte vrhnje za šlag pa sve zajedno izmiksajte dok ne postane lijepa, gusta krema. Ohladite do korištenja.
- Hladni kolač ukrasite kremom od sira.
Primjedbe
Objavi komentar